Какво е WCS?

West Coast Swing (съкратено WCS) също е наричан Краля на суинг танците. Той се причислява към така наречените линейни танци (танц, който се танцува в линия). West Coast Swing се танцува по двойки – водещ (leader) и следващ (follower).

Различни варианти и стилове на линейни танци са както West Coast Swing, така и Dallas Push, Houston Whip, Supreme Swing в Tulsa, Imperial Swing в St. Louis, Alcatraz в New Orleans, Carolina Shag, DC Swing, също и варианти на други танци, като Salsa или Hustle.

Как и кога точно се е обособил West Coast Swing като отделен танц не е изяснено с точност. Това е станало някъде през 40-те години на 20-ти век. За първи път името West Coast Swing е използвано от Скипи Блеър, която е преподавала танца през 50-те години на миналия век. Тогава е бил известен с името Western Swing. Скипи Блеър се счита за създателка на West Coast Swing.

Една от най-известните сентенции изказана от Скипи Блеър “Единственият проблем, който съществува със Суинга е когато някой реши, че има САМО ЕДИН начин за танцуване. Никога няма САМО ЕДИН начин да направиш нещо… Опитай различни стилове, които харесват на другите докато намериш този който ти пасва най-добре лично на теб” .

West Coast Swing е танц с “характер”, който може да варира с голямо разнообразие, много бавна или бърза скорост на танцуване с подчертаване на “еластичната връзка”  между партньорите с възможност за малки “дебнещи” секси стъпки на дамата, и бавно движение назад за максимално отстъпване с пълно разширяване и поддържане на връзката.

Още една основна черта на танца е възможността за прилагане на импровизирани движения и стъпки в подходящ момент от танца.

Този стил суинг танц използва много поддръжки, лифтове и акробатични изпълнения.

Прийомите на West Coast Swing позволяват да се танцува на рзлични стилове музика – R&B, Блус, Кънтри, Хаос, Рекондрол, Дискотечни ритми и др. Емоцията и удовлетворението от танцуването на West Coast Swing са несравними с другите стилове суинг танци, които имат също своя индивидуалност, красота и чар.

В West Coast Swing можете да изразите себе си и да общувате с партньора  без ограничение на стил музика, телосложение или други ограничаващи фактори.